Stockholmsbörsen: I fredags fick vi åter ett test av 1100-nivån som stod pall och indexet föll ner till 1095 som utgjorde ett golv fram till jobbsiffrorna i USA som överraskade positivt. Stängningen vid 1098,6 motsvarade en obetydlig uppgång med 0,1 procent. Omsättningen som var lägre än i torsdags uppgick till 8,5 miljarder kronor och det var 10 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckans uppgång på 1,2 procent var den tredje veckan i rad med stigande kurser och det har fått indexet att i det närmaste ”ta igen försprånget” som de amerikanska börserna hade tidigare i höstas. Hittills i år har OMXS30 stigit med 11,2 procent.
Även om gårdagens kursstapel var en positiv nummer ”5” med en lång svans på nedsidan är det fortfarande en del som behöver bevisas, men det är en tydligt positiv underton i formationen.
Den 29:e skrev jag att den stapel nummer 5 som vi fick med en stängning strax ovanför 50-dagars medelvärde var ett styrkebesked från köparnas sida. Att det skulle leda till en så kraftig uppgång utan någon egentlig rekyl hade jag inte trott. Uppgången har fortsatt upp till 1100-nivån som jag talat om sedan i början av oktober som en viktig psykologisk nivå. Efter ett misslyckat utbrottsförsök blir det nu spännande att se om golvet i den kortare stigande kanalen håller och om vi efter en behövlig andhämtningspaus får ett test av 1120-nivån.
200-dagars medelvärde som får representera primärtrenden saknar nu riktning och då vet vi att det kan bli en skvalpig resa tills ”navigatorn” är inställd. När primärtrenden är platt ”medges” inte några större avsteg och med den extremt hårt spända gummisnodden borde vi inom kort få en kortare rekyl eller en paus i uppgången.
Bästa sektor i fredags blev teknologi medan telekom och oljebolagen gick sämst.
Bäst av de aktier jag bevakar gick Ericsson och Meda med uppgångar på 2,1 respektive 1,4 procent. Sämst gick PA resources och Lundin Mining med nedgångar på 7,7 respektive 3,1 procent.
OMXS30 inför dagen: Vi vet sedan tidigare att det brukar vara positivt i samband med PPM-insättningarna men samtidigt måste vi hålla koll på gummisnodden som är hårt spänd på ovansidan. Även om vi får ytterligare någon eller några dagars uppgång är det dålig tajming att göra entré på nuvarande nivå. Så länge inte 1084 eller 1073 punkteras är rekylen att betrakta som hälsosam och signalerar att kursen ska upp till 1120-området i samband med årsskiftet.
S&P 500 inför veckostarten: Indexet befinner sig för tillfället i en kortsiktig pausformation och behöver ta ut förra veckans högsta- eller lägsta för att ge en signal om det finns bränsle kvar för fortsatta uppgångar. Så länge kursen håller sig ovanför både de långa och korta medelvärdena ska vi leta efter köp i samband med rekyler. Punkteras däremot 1385 får vi en signal om nedgång till i första hand 1343.
Intresseklubben noterar:
– I veckan bevakar vi statistiken för industrin, arbetslösheten och KPI inför Riksbankens räntemöte nästa vecka
– Imorgon är det dags för institutionella placerares humör (ZEW-indexet) i Tyskland
– På torsdag kommer det viktiga siffror för var den svenska ekonomin är på väg
– Vi bör även hålla koll på den amerikanska detaljhandelsutvecklingen
– Från USA väntas besked under måndagen hur man ska agera kring ”too big to fail”-problematiken kring de största internationella bankerna
– Hälften av börsens vd:ar tror att börsen stiger nästa år vilket låter väl optimistiskt enligt undertecknad
– I VA kriver Charlotte Stjerngren att stimulanserna kan fortsätta hålla börserna uppe under 2013
– Berlusconi väntas tillbaks i Italien efter att Mario Monti meddelat att han kliver av
– IMF:s ordförande Lagarde sätter nu press på Obama att undanröja tvivlen kring budgetstupet
– Apple fortsätter att tynga Wall Street
– Den japanska ekonomin krymper mer än väntatSkistar handlas fom idag ex utdelning på 2,50 kr
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: BNP (def) 3 kv kl 0.50
– Japan: bytesbalans oktober kl 0.50
– Estland: BNP (def) 3 kv kl 7.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans oktober kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion oktober kl 8.45
– Danmark: KPI november kl 9.00
– SCB: industriproduktion oktober kl 9.30
– SCB: industrins order och leveranser, oktober kl 9.30
– Norge: KPI november kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Italien: BNP (def) 3 kv kl 11.00
* GBP: BoE vd King talar kl 18.15
– Kina: handelsbalans november
USA i fredags: Efter en initial uppgång till motståndet vid 1420 föll kursen tillbaks och noterade dagslägsta 1411 efter någon timmes handel. Rörelserna var små och skvalpiga fram till stängningskursen 1418 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,3 procent. Omsättningen var den lägsta under veckan och 8 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 421 av de 500 aktierna på indexet steg. Bästa sektorer blev råvaror medan teknologi gick sämst.
Sedan förra veckans högsta notering befinner sig nu indexet i en miniatyrkonsolidering mellan 1423,7 och 1398,20. Ett utbrott över förra veckans högsta ger en indikation om en uppgång upp mot i första hand 1434 och därefter 1470-området. Punkteras däremot förra veckans lägsta ökar risken för en nedgång ner mot 200-dagars medelvärde som möter upp kring 1387.
Efter förra veckans avvaktande rörelser med en marginell uppgång med 0,1 procent noterar nu S&P 500 en uppgång på 12,8 procent vilket kan jämföras med 14,3 procent hos Nasdaq Composite.
Asien: Det är mestadels små rörelser på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina stiger dock Shanghai med 1,2 procent efter positiva handelssiffror. Japanska Nikkei noteras när detta skrivs precis ovanför nollstrecket och i Australien är det upp med 0,1 procent.